Praktische Info & Wat is Biodanza

 

Biodanzagroep in 03,  Den Haag Centrum                                             
Iedere maandagavond; 19.45 inloop, 20.00 begin workshop                                                                                          
In de speelzaal van Brede Buurtschool/buurtcentrum 03,
Zaanstraat 25,  2512 TM Den Haag
Info? Bel, app of sms: 06 24558217
De lessen worden gegeven door Lucia Lindner en Maria Vermeeren

 

Biodanza en/is Zelfregulatie

Van dansen wordt je vrolijk. Biodanza een vorm van beweging op muziek waarbij je op een frisse, speelse manier  in contact komt met je zelf. Je doet de beweging die jij op dat moment wil maken, op een grote variëteit aan muziek. Er zijn in iedere workshop momenten dat je heel actief danst, en momenten dat we het rustig aan doen. Deze afwisseling volgt een organisch patroon, een patroon dat jouw lichaam zelf ook volgt. Dit versterkt je vermogen tot zelfregulatie. Biodanza is een methode waarmee je heel veel kan leren en ervaren. Het is goed voor het immuunsysteem (daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, zie www.biodanza.nl en www.bionet.com) en verhoogt de levenslust.

Wat Biodanza niet is

Biodanza is een systeem van beweging waarbij je veel kan leren over jezelf en jezelf in relatie tot anderen maar het is geen therapie. Er vind een verandering van bewustzijn plaats, maar hoe en in welke mate verschilt van persoon tot persoon. Wij docenten leren in onze drie-jarige opleiding de workshops en de mensen te begeleiden maar nemen niks van je over. We dragen zorg voor een liefdevolle, warme omgeving waarin jij op een veilige manier kan doen wat je wil doen, door je eigen grenzen te leren kennen, er soms over heen te gaan om jezelf te ontwikkelen, maar die van anderen altijd te respecteren.

Praktisch

O3 ligt op loopafstand van het Centraal Station.  De vloer van deze zaal heeft vloerverwarming en een Bose Sound System. Er zitten over het hele plafond boxen in het plafond verwerkt. We beginnen graag om 20.00 uur met dansen. Als je wat eerder komt kun je je in het kleed- en spullenhok achter de zaal verkleden.  Het belangrijkste aan je kleding is dat het lekker zit en dat je er gemakkelijk in beweegt. Deze zaal is lekker warm, en gedurende de workshop beweeg je soms veel en op andere momenten sta je nagenoeg stil. Kleding in laagjes is handig. Na afloop drinken we meestal nog wat samen; dit is geen verplicht nummer. Bij biodanza is overigens weinig verplicht.

Als je ervaring met biodanza hebt kun je gewoon binnenkomen en meedoen. De groep bestaat voornamelijk uit mensen die meer dan een jaar dansen, maar er komen ook nog nieuwe mensen bij. Als je nog geen ervaring hebt bel dan met Lucia op 06 24558217 of stuur een email naar lucialindner@tele2.nl. We hanteren een prijssysteem waardoor je ongeveer 10 euro per avond kwijt bent.

Gezondheid & creativiteit 

Biodanza stimuleert je gezonde kant (je vitaliteit) zonder dat je er enorm fit voor hoeft te zijn. Je wordt fitter door het te doen. Verder neemt je creativiteit toe omdat je dingen zal doen die je niet eerder deed; je betreed een wondere, nieuwe wereld. Je genegenheid voor mensen en dingen vergroot en ook je vermogen om dit te laten zien. Biodanza stimuleert de sensualiteit en je vermogen om je over te geven en oude gewoontes los te laten (transcendentie). Deze eigenschappen, die biocentrisch zijn, dat wil zeggen eigen aan alle vormen van leven, worden versterkt door een regelmatige beoefening van Biodanza in een vertrouwde groep. Het proces voltrekt zich terwijl jij je eigen dans danst zonder dat je hoeft na te denken over links of rechts of welke pasjes je moet maken.

Biodanza wordt is in de jaren ’60 ontwikkeld door psycholoog en medisch antropoloog Rolando Toro. Zijn kinderen, kleinkinderen, vrienden en anderen testen en ontwikkelen sindsdien in nauwe samenwerking het systeem.

Ik heb gemerkt dat je van Biodanza het meeste baat hebt in je dagelijks leven  als je een tijdje in een vaste groep danst. Je leert elkaar dan beter kennen en gaat als vanzelf meer laten zien in je dans. Je danst dan in vertrouwen – en zonder oordeel- je eigen organische expressie. In de deze vorm van dans vallen vorm en inhoud samen.

Effecten van biodanza

Biodanza is een systeem van zelfregulatie. Sinds 2000 wordt er aan verschillende universiteiten onderzoek gedaan naar de effecten van Biodanza. Drie promotieonderzoeken en een aantal andere experimentele onderzoeken met controlegroepen tonen positieve effecten aan op verschillende psychologische en fysiologische variabelen. (http://www.biodanza.org/bionet.pdf)

Zo werden er na verloop van tijd, bij mensen die een aantal keer wekelijks biodanza deden, meer T-cellen en het hormoon immunogluboline A gevonden in het speeksel van deelnemers. Deze elementen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Ook worden er door middel van het meten van het hartritme positieve effecten gemeten op de rust- en activiteitscycli in de hersenen. Als docenten werken wij mee aan het onderzoek van de Duitse hoogleraar Wellness Professor Marcus Stueck aan  experimenten waarbij we metingen doen.

Naast dat je bewustzijn krijgt op hoe jij in elkaar zit, werkt het systeem van biodanza ook direct op twee afwisselende gedeelten van je zenuwstel  je lichaam,  namelijk het ‘sympatische systeem’ en het (het ‘para-sympatische systeem.’ Deze systemen zetten dingen ‘aan’ een ‘uit’ in je lichaam, en wisselen elkaar af. (Zie foto). Dat is belangrijk voor je gezondheid, zeker in een economie en maatschappij waarin het nemen van rust uitgedaagd wordt door minder natuurlijke ritmes.

Daarnaast is biodanza speelse, creatieve manier om in beweging te blijven en je beweging op een ander te leren afstemmen. Om je te verbinden met die ander of juist bij jezelf te blijven en ja en nee te leren voelen en zeggen, je grenzen en je focus te voelen en aan te geven.  Je wordt je meer bewust van spanningen in je lichaam en leert deze los te laten.

3 antwoorden op “Praktische Info & Wat is Biodanza”

 1. Goeiedag,
  Ik zou graag weer me willen doen aan Biodanza.
  Ongeveer 2 jaar geleden heb ik voor het eerst kennis gemaakt met Biodanza.
  Zat toen 3 maanden op les, maar door omstandingheden heb ik het niet doorgezet.
  Ik heb me er wel fijn bij gevoelt en zou het nu weer willen herpakken.
  Graag zou ik willen deelnemen aan uw lessen.
  Hoe worden de lessen nu in deze corona gegeven?

  Verneem het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.