Wat is Biodanza?

Biodanza een vorm van beweging op muziek waarbij je op een speelse, vrolijke manier  in contact komt met de vele kanten van jezelf. Je doet de beweging die jij op dat moment wil maken, op een grote variëteit aan muziek zonder te hoeven nadenken over links of rechts.

Er zijn in iedere workshop momenten dat je heel actief danst, en momenten dat we het rustig aan doen. Deze afwisseling volgt een organisch patroon, een patroon dat jouw lichaam zelf ook volgt. Dit versterkt je vermogen tot zelfregulatie. Biodanza is een methode waarmee je heel veel kan leren en ervaren. Het is goed voor het immuunsysteem (daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, zie www.biodanza.nl en www.bionet.com) en verhoogt de levenslust.

Biodanza is een systeem van beweging waarbij je veel kan leren over jezelf en jezelf in relatie tot anderen maar het is geen therapie. Er vind een verandering van bewustzijn plaats. Wij docenten hebben een drie-jarige opleiding gedaan om de workshops in al hun volledigheid maken en de deelnemers te begeleiden. We dragen zorg voor een liefdevolle, warme, veilige omgeving.

Gezondheid & creativiteit 

Biodanza stimuleert je gezonde kant (je vitaliteit) zonder dat je er enorm fit voor hoeft te zijn. Je wordt fitter door het te doen. Verder neemt je creativiteit toe omdat je dingen zal doen die je niet eerder deed; je betreed een wondere, nieuwe wereld. Je genegenheid voor mensen en dingen vergroot en ook je vermogen om dit te laten zien. Biodanza stimuleert de sensualiteit en je vermogen om je over te geven en oude gewoontes los te laten (transcendentie). Deze eigenschappen, die biocentrisch zijn, dat wil zeggen eigen aan alle vormen van leven, worden versterkt door een regelmatige beoefening van Biodanza in een vertrouwde groep. Het proces voltrekt zich terwijl jij je eigen dans danst zonder dat je hoeft na te denken over links of rechts of welke pasjes je moet maken.

Biodanza wordt is in de jaren ’60 ontwikkeld door psycholoog en medisch antropoloog Rolando Toro. Zijn kinderen, kleinkinderen, vrienden en anderen testen en ontwikkelen sindsdien in nauwe samenwerking het systeem.

Ik heb gemerkt dat je van Biodanza het meeste baat hebt in je dagelijks leven  als je een tijdje in een vaste groep danst. Je leert elkaar dan beter kennen en gaat als vanzelf meer laten zien in je dans. Je danst dan in vertrouwen – en zonder oordeel- je eigen organische expressie. In de deze vorm van dans vallen vorm en inhoud samen.

Effecten van biodanza

Sinds 2000 wordt er aan verschillende universiteiten in de wereld systematisch onderzoek gedaan naar de effecten van Biodanza. Drie promotieonderzoeken en een aantal andere experimentele onderzoeken met controlegroepen tonen positieve effecten aan op verschillende psychologische en fysiologische variabelen. (http://www.biodanza.org/bionet.pdf)

Zo werden er na verloop van tijd, bij mensen die een aantal keer wekelijks biodanza deden, meer T-cellen en het hormoon immunogluboline A gevonden in het speeksel van deelnemers. Deze elementen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Ook worden er door middel van het meten van het hartritme positieve effecten gemeten op de rust- en activiteitscycli in de hersenen. Als docenten werken wij mee aan het onderzoek van de Duitse hoogleraar Wellness Professor Marcus Stueck aan  experimenten waarbij we metingen doen.

Naast dat je bewustzijn krijgt op hoe jij in elkaar zit, werkt het systeem van biodanza ook direct op twee afwisselende gedeelten van je zenuwstel  je lichaam,  namelijk het ‘sympatische systeem’ en het (het ‘para-sympatische systeem.’ Deze systemen zetten dingen ‘aan’ een ‘uit’ in je lichaam, en wisselen elkaar af. (Zie foto). Dat is belangrijk voor je gezondheid, zeker in een economie en maatschappij waarin het nemen van rust uitgedaagd wordt door minder natuurlijke ritmes.

Daarnaast is biodanza speelse, creatieve manier om in beweging te blijven en je beweging op een ander te leren afstemmen. Om je te verbinden met die ander of juist bij jezelf te blijven en ja en nee te leren voelen en zeggen, je grenzen en je focus te voelen en aan te geven.  Je wordt je meer bewust van spanningen in je lichaam en leert deze los te laten.