Affectiviteit

ENGelen eng?

‘Alle Engelen zijn Angstaanjagend’ schrijft Rainer Maria Rilke in zijn Duendo of Duindo nr. 2.  Ik herken me wel een beetje in die uitspraak en misschien is die herkenning groter dan mij.

Met Biodanza stimuleer je 5 lijnen, kwaliteiten die je levensvreugde verhogen. Het gaat om affectiviteit, creativiteit, transcendentie (het vermogen om je over te geven), vitaliteit en seksualiteit. Ze zijn allemaal belangrijk en werden en worden allemaal onderdrukt. Op verschillende manieren en in verschillende contexten. Door anderen en door je zelf.
Rolando Toro schrijft hierover – en dit is een aantal keer vertaald – dat weinig denkers in staat zijn ‘het avontuur van het onthullen van onweerstaanbare schoonheid van de mens aan te gaan.’ Ik citeer verder: ‘Sommige poëten hebben hebben een glimp opgevangen van de verborgen pracht in mensen. Maar hoe dichterbij ze komen. des te ongelijkmatiger hun gevoeligheid wordt en des te meer ze proberen dit visioen te vermijden.’ Sublieme schoonheid produceert angst.
Rolando zijn bundel gaat over de onderdrukking van affectiviteit, zowel voor jezelf als voor anderen. Hij beschouwt dit gegeven vanuit culturele, politieke, persoonlijke en fysiologische hoek.
Door te dansen krijg je hier zicht op en veranderen er dingen vanzelf. Momenteel ben ik bezig met een extra studie naar de lijn van affectiviteit. Ik kijk wat Opa Tor er over schrijft en wat er na zijn tijd als dichter, leraar en onderzoeker nog aan wetenswaardigheid bij is gekomen. Ik heb er ook zelf over geschreven in mijn monografie over biodanza en partnerschap.[

(link naar engelig muziekje]

BarthMinderScherp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *