Effecten van Biodanza

Over vitaliteit, rust en ritme

Van dansen wordt je vrolijk. Er wordt niet voor niets de hele menselijke geschiedenis lang overal ter wereld gedanst. Er verandert dus  iets in je chemische make-up van het moment. Dit merk je meteen als je meedoet aan een biodanzaworkshop.

Biiodanza is een systeem van zelfregulatie. Sinds 2000 wordt er aan verschillende universiteiten onderzoek gedaan naar de effecten van Biodanza. Drie promotieonderzoeken en een aantal andere experimentele onderzoeken met controlegroepen tonen positieve effecten aan op verschillende psychologische en fysiologische variabelen. (http://www.biodanza.org/bionet.pdf)

Zo werden er na verloop van tijd, bij mensen die een aantal keer wekelijks biodanza deden, meer T-cellen en het hormoon immunogluboline A gevonden in het speeksel van deelnemers. Deze elementen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Ook worden er door middel van het meten van het hartritme positieve effecten gemeten op de rust- en activiteitscycli in de hersenen. Als docenten werken wij mee aan het onderzoek van de Duitse hoogleraar Wellness Professor Marcus Stueck aan  experimenten waarbij we metingen doen.

Naast dat je bewustzijn krijgt op hoe jij in elkaar zit, werkt het systeem van biodanza ook direct op twee afwisselende gedeelten van je zenuwstel  je lichaam,  namelijk het ‘sympatische systeem’ en het (het ‘para-sympatische systeem.’ Deze systemen zetten dingen ‘aan’ een ‘uit’ in je lichaam, en wisselen elkaar af. (Zie foto). Dat is belangrijk voor je gezondheid, zeker in een economie en maatschappij waarin het nemen van rust uitgedaagd wordt door minder natuurlijke ritmes.

Daarnaast is biodanza speelse, creatieve manier om in beweging te blijven en je beweging op een ander te leren afstemmen. Om je te verbinden met die ander of juist bij jezelf te blijven en ja en nee te leren voelen en zeggen, je grenzen en je focus te voelen en aan te geven.  Je wordt je meer bewust van spanningen in je lichaam en leert deze los te laten. Deze effecten komen meestal goed op gang als meeste een tijdje in een vaste groep danst.

Aangezien het systeem van biodanza zo rijk is en er dus veel effecten van biodanza zijn, kun je het best contact opnemen met Lucia (06 24558217) en je vraag stellen en/of verder zelf zoeken op het net.

Uit een boek van Dr. Herbert Benson

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.