Effecten van Biodanza

Goede maatjes met je lichaam, afstemming op de ander en een beter immuunsysteem

Van dansen wordt je vrolijk. Daarom wordt er ook in (bijna) ieder menselijke cultuur en de hele geschiedenis van de mensheid lang, gedanst. We leven nu in een hele rijke tijd; we kunnen al die vormen zien op internet en vele beoefenen.

Biodanza is een gezonde manier van bewegen op muziek uit alle tijden en werelddelen. Van Pink Floyd tot Enya tot Ruchi Sakamoto en Bach. Biodanza werkt als een anti-depressivum en spelenderwijs leer je stiekem ook nog veel. Je maakt endorfines aan, natuurlijke hormonen. Het verhoogt je levenslust en verbetert de werking van je immuunsysteem.

Het is een goed manier om je bewegingen op een ander te leren afstemmen, te verbinden, of juist bij jezelf te blijven en nee te leren zeggen.  Je wordt je meer bewust van spanningen in je lichaam en leert deze los te laten. Door te dansen vergroot je je creativiteit, je vitaliteit, je vermogen om zaken los te laten, om eens even helemaal over te geven. Zo leer je om diepgaande, constructieve relaties met jezelf en anderen aan te gaan. Je wordt hele goede maatjes met je lichaam.

Sinds 2000 wordt er aan verschillende universiteiten onderzoek gedaan naar de effecten van Biodanza. Drie promotieonderzoeken en een aantal andere experimentele onderzoeken met controle groepen, tonen positieve effecten aan op verschillende psychologische en fysiologische variabelen. (http://www.biodanza.org/bionet.pdf)  Zo werden er na verloop van tijd, bij mensen die een aantal keer biodanza deden,  meer T-cellen en het hormoon immunogluboline A gevonden in het speeksel van deelnemers. Deze elementen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Ook worden er door middel van het meten van het hartritme positieve effecten gemeten op de rust- en activiteitscycli in de hersenen.

Ik heb gemerkt dat je van Biodanza het meeste baat hebt in je dagelijks leven  als je een tijdje in een vaste groep danst. Je leert elkaar dan beter kennen en gaat als vanzelf meer open, je laat meer zien in je dans. Je danst dan in vertrouwen, zonder oordeel, je eigen expressie. In de deze vorm van dans vallen vorm en inhoud samen.

Verder nodigt biodanza uit tot een wereld waarin betrokkenheid op elkaar als mensen, burgers belangrijk is. We zijn veel meer dan de homo economicus. Maar worden door veel uitingen om ons heen wel sterk door het idee van de homo economicus beïnvloed. Daardoor hebben we een gevoel van gemis. Het artikel onder deze link van een Belgische psychiater gaat hier over: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/05/05/dirk-de-wachter-steeds-meer-mensen-voelen-dat-er-iets-niet-klopt. Je kan de link kopiëren in je browser.

 

BarthMinderScherp

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.