Effecten van Biodanza

Over je zenuwstel, je imuunsysteem en ons ritme

Van dansen wordt je vrolijk. Daarom wordt er ook in (bijna) ieder menselijke cultuur en de hele geschiedenis van de mensheid lang, gedanst. Biodanza werkt als een anti-depressivum en spelenderwijs leer je ook nog veel, met name over jezelf en hoe je (nog) beter in je lichaam komt en  in het leven staat. Het verhoogt je levenslust en verbetert de werking van je immuunsysteem.

In essentie is biodanza een systeem van zelfregulatie. Naast dat je bewustzijn krijgt op hoe jij in elkaar zit, werkt biodanza ook direct op het gedeelte van je zenuwstel dat vitaliteit brengt in je lichaam (‘sympatische systeem’) en het gedeelte dat rust brengt (het ‘para-sympatische systeem’) Deze systemen zetten dingen aan een uit in je lichaam, en wisselen elkaar af. (Zie foto). Door stress en ons werk/doe-ritme kan dit ritme verstoord worden. 

Uit een boek van Dr. Herbert Benson

Het is een goede manier om je bewegingen op een ander te leren afstemmen, te verbinden, of juist bij jezelf te blijven en nee te leren zeggen.  Je wordt je meer bewust van spanningen in je lichaam en leert deze los te laten. Door te dansen vergroot je je creativiteit, je vitaliteit, je vermogen om zaken los te laten, om je over te geven.

Sinds 2000 wordt er aan verschillende universiteiten onderzoek gedaan naar de effecten van Biodanza. Drie promotieonderzoeken en een aantal andere experimentele onderzoeken met controle groepen, tonen positieve effecten aan op verschillende psychologische en fysiologische variabelen. (http://www.biodanza.org/bionet.pdf)  Zo werden er na verloop van tijd, bij mensen die een aantal keer biodanza deden, meer T-cellen en het hormoon immunogluboline A gevonden in het speeksel van deelnemers. Deze elementen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Ook worden er door middel van het meten van het hartritme positieve effecten gemeten op de rust- en activiteitscycli in de hersenen. Als docenten werken wij mee aan het onderzoek van de Duitse hoogleraar Wellness Professor Marcus Stueck aan  experimenten waarbij we metingen doen.

Van Biodanza heb je het meeste baat als je een tijdje in een vaste groep danst. Je leert elkaar dan beter kennen en gaat als vanzelf meer open, je laat meer zien in je dans. Je danst dan in vertrouwen, zonder oordeel over jezelf of de ander.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.